reyhaneh
ريحانه

اعتبار: 0
|
RE: علم حدیث شناسی
البته من زياد واردنيستم، اما در علم حديث شناسي شنيدهام كه ميگويند، علم رجال! چرا ؟ يعني زنان هيچ نقشي در انتقال احاديث نداشته اند؟
يا أيُّها النّاسُ اتّقوا ربكم الّذي خَلقَكم مِن نفسٍ واحدة و خَلقَ منها زوجَها و بَثَّ مِنهُما رِجالاً كثيراً و نِساءً.[/font]
(آخرین ویرایش در این ارسال: 21-10-2009 10:56 PM، توسط reyhaneh.)
|
|
| 21-10-2009 10:54 PM |
|
هم ولایتی
مدیرانجمن ها

اعتبار: 6
|
RE: علم حدیث شناسی
(21-10-2009 10:54 PM)reyhaneh نوشته شده توسط: البته من زياد واردنيستم، اما در علم حديث شناسي شنيدهام كه ميگويند، علم رجال! چرا ؟ يعني زنان هيچ نقشي در انتقال احاديث نداشته اند؟
سلام هم ولایتی بر شما خواهر محترم
و با تشکر از حضورتان در این سایت .
در مورد سوالتان نخست اين نكته را بايد خاطر نشان ساخت كه منظور از«فن رجال» ، علم رجال به معناى عام است كه آن را مىتوان چنين تعريف كرد:«دانش شناسايى گروهى از مردم كه در جهتخاصى مشتركند و اطلاع از احوال يا انساب يا تاليفات يا برخى ديگر از خصوصيات ايشان.»بنابراين تعريف علم رجال به معناى خاص، فهرست، تراجم، انساب، و مشيخه (1) را شاملمىشود و در ان مورد تفاوتی بین روات حدیث من باب جنسیت مطرح نیست . در اصطلاح خاص ، «علم رجال» آن است كه در شناسايى راويان حديث، از لحاظ نام يا اوصافى كه در قبول يا رد گفته و روايت آنان دخالت دارد، بحث مىكند.
من باب اطلاع اسامی برخی از روات حدیثی که زن بودند را ذکر می کنم :
1 ـ اسما دختر عميس :
اسـمـا دخـتـر عميس بن معدبن تيم بن حارث كه مادرش خوله نام داشت , از بانوانى است , كه در همان روزهاى آغازين بعثت پيامبر(ص ) با آن حضرت بيعت كرد, به آستان مقدس اسلام وارد شد, و كـار دانـش آمـوزى و دريـافت مطالب دينى او بجايى رسيد, كه مى نويسند : اسما ازپيغمبر(ص ) شصت حديث روايت كرده است .
2 ـ اسما دختر يزيدبن سكن :
اسما دختر يزيدبن سكن انصارى , نيز از جمله زنان مدينه است , كه با تعدادى ديگر از بانوان مدينه به حضور رسول خدا(ص ) رسيد, و با آن حضرت بيعت نمود.
كنيه وى ام سلمه بود. اسما, احاديث متعددى را از پيامبر شنيده , و آن را براى ديگران بازگو كرده , و اشخاصى هم مانند : مـحـمـودبن محمد, شهربن حوشب , اسحاق بن راشد, محمدبن عمرو انصارى فرزند برادر اسما, و مـهـاجربن ابى مسلم غلام وى , از زبان اسما احاديث نبوى (ص ) را شنيده اند و براى ديگران روايت كرده اند.
3 ـ اسما دختر شكل :
اسـمـا دخـتـر شـكل را هم اهل تاريخ از بانوان راوى حديث دانسته اند و مسلم هم در كتاب خود, حـديـثـى را از زبـان اسـما روايت مى كند, كه او گفته است : به حضور رسول خدا رسيدم و سوال كردم : اى رسول خدا ! هرگاه يكى از ما زنان از رگل پاك شد, چگونـه غسـل خـود را انجام دهد؟ امـاجـواب پـيـامـبـر(ص ) در اين حديث نيامده بلكه توضيح راه و رسم غسل انجام دادن در بيان ديگـرى از آن حضـرت و از سايـر امامـان (ع ) انجـام شـده اسـت .
4 ـ ام اسلم :
دانـشـمندان و محدثين بزرگى مانند : شيخ كلينى , در كتاب كافى و ابن ميثم بحرانى در كتاب مدين، المعاجز اماسلم صاحب حصاء او, را, راوى حديث از پيغمبر(ص ) دانسته اند.
اینها تنها گوشه ای از خیل زنان راوی حدیث هستند .
موفق باشید
منبع :
1. فهرست مجموعهاى است كه در آن نام مؤلفان و مصنفان گردآورى شده است، تراجم، به طور عام، شرح حال علماء يا راويان استبدون اشاره به جهاتى كه در رد و قبول روايت مؤثرند، و مشيخه نشان دهنده سلسله اساتيد حديث است.
![[تصویر: 11408777319843898164.gif]](http://www.shiaupload.ir/images/11408777319843898164.gif)
امضاهای تصویری مناسب جهت ویرایش امضای شما
(آخرین ویرایش در این ارسال: 22-10-2009 11:49 AM، توسط هم ولایتی.)
|
|
| 22-10-2009 11:35 AM |
|